Rullstolsdans är som vanlig dans fast utövaren sitter i rullstol. Det är en parasport som går att tävla i, men det är även en fantastisk form av träning och inte minst gemenskap. Dans är en social sport, och detsamma gäller för rullstolsdans.
Vilka danser går det att tävla i?
Det är lätt att tro att det finns en typ av rullstolsdans. Men det går att utöva flera olika typer av dans fast man sitter i rullstol. Till exempel hambo, freestyle, vals och bugg. Det finns två olika klasser inom rullstolsdans, klass ett och klass två. Klass ett är för personer som har högre funktionsnedsättning i både bål, ben och armar. Klass två är för de personer som har fungerande armar men funktionsnedsättning i ben och bål.
Om man dansar i par så är det endast en person i paret som behöver sitta i rullstol. Detta kallas då för combi. Det är självklart tillåtet att båda sitter i rullstol, och detta kallas då för duo.
Lämplig sport för alla grader av rörelsenedsättning
I och med att man kan dansa i par med en person som inte är rörelseförhindrad så passar rullstolsdans även för de personer som har grav nedsättning. Den andra personen är då den som styr och kör rullstolen. Trots att personen i rullstol inte är med och aktivt dansar så är personen en stor del i numret. Den personen kan även vara med och koreografera dansen, bestämma musik, kläder och annat som inte kräver att kunna röra sig.
Att en människa som knappt, eller inte alls, kan röra sig får vara med och utöva en sport är helt fantastiskt. Man får umgås, vara delaktig i någonting och träffa likasinnade.
Har man större rörelseförmåga kan man göra mycket själv, som att snurra runt, luta rullstolen bakåt, dansa med överkroppen och mycket mer.
Rullstolsdans i Sverige
Rullstolsdans finns på flertalet platser i Sverige. Nacka Handikappidrott, Handikapp – Idrottsföreingen Klinten, Neuroförbundet Göteborg Parasportförening, Norrköpinks Parasportförening, RBU Skaraborg, SRF Lidköping och Östersund Bugg o Rock n Rollklubb.
Tävla i rullstolsdans
Till skillnad från elhockey som har specialbyggda stolar, tävlar man vanligtvis i rullstolsdans med sin vanliga rullstol. De professionella dansarna har specialanpassade stolar, men för den som dansar och tävlar för att det är kul är det ingen speciell stol. Det är tävlingar inom rullstolsdans årligen. Rullstolsdans är inte med i paralympics, men det arrangeras andra internationella tävlingar varje år. Det går att tävla i combi eller duo, vilket betyder att en eller båda två sitter i rullstol. Beroende på typ av rörelseförhindring tävlar man i två olika klasser. Klass ett är för de som har nedsatt förmåga i hela kroppen, och klass två är för de som kan röra armarna.
Rättvist med olika klasser
Helt förståeligt så blir det en annan klass på dansen när den tävlande kan göra saker själv, utan hjälp från den andra dansaren. De olika klassindelningarna gör att det blir mer rättvist, vilket är en mycket fin sak med parasporter. De jobbar alltid med att göra det rättvist för alla deltagare, som i till exempel goalball som är en sport för synskadade. Där måste alla spela med ögonbindel så att ingen kan dra nytta av sin syn.