Paraishockey är en sport som är väldigt lik ishockey, fast spelarna sitter i en typ av kälke. Sporten kallas även för kälkhockey. Vi har tidigare skrivit om elhockey som är en sport utan skridskor som mer liknar innebandy, trots sitt namn. Paraishockey däremot är som sagt var väldigt likt hockey. Det är till och med skridskor inblandade, även om de inte sitter på fötterna. Under käken är det två skenor som gör att spelarna tar sig fram med hög hastighet.
Stora likheter med vanlig ishockey
Reglerna är ungefär densamma som i vanlig hockey, man får till och med tacklas i paraishockey. Matcherna spelas på en vanlig ishockeyrink. Perioderna är något kortare då spelaren inte får någon hjälp av benen, som en vanlig ishockeyspelare får. Det är tre stycken 15 minuters perioder, till skillnad från 20 minuter i vanlig hockey. Det är lika många spelare på isen som i vanlig ishockey, det vill säga fem utespelare och en målvakt. Det blir totalt tolv spelare från de båda lagen.
Klubba som hjälpreda
I vanlig hockey har spelarna en klubba, men i paraishockey har de två. Detta är av två anledningar. Klubborna fungerar som stavar, och det är med hjälp av dessa som spelarna stakar sig framåt, eller bakåt samt svänger. Klubborna är kortare än en vanlig klubba och har ett blad på ena sida och taggar på andra. Det är dessa taggar som spelarna använder för att staka sig. En vanlig ishockeyspelare kan vrida hela kroppen och spela med klubban på höger eller vänster sida. Men här behövs det en klubba på vardera sida för att kunna skjuta eller ta emot puckar på båda sidorna av kroppen.
Paraishockey – skapat av tre svenskar
Paraishockey uppfanns av tre svenskar runt 1960 talet. De spelade först med vanlig rullstolar och inte på is. De spelade till en början med krocketklubbor och en krocketklot.
Sporten blev snabbt populär och spred sig till andra länder. Den modifierades för att spelas på is. Kälkar byggdes och de testade sig fram för att de skulle fungera så bra som möjligt. Redan 30 år senare, 1994, var sporten så pass utbredd och modifierad att den började spelas i paralympics. Detta året var Norge värd för paralympics.
Fartfylld sport med mycket styrka
Det går snabbt i paraishockey. Och det krävs extremt mycket styrka, främst i armarna. Spelarna måste hela tiden använda armarna för att förflytta sig samt för att skjuta. En ishockeyplan är ett stort område och pucken är hela tiden i rörelse, vilket betyder att spelarna också måste vara i rörelsen. Det är en explosiv sport. På undersidan av kälken sitter det två skenor som liknar skenorna på skridskor.
En sport som fungerar även utan ben
I och med att sporten uteslutande spelas med överkroppen så är det flertalet spelare som inte bara har nedsatt eller ingen funktion i benen, utan även spelare med bara ett eller inga ben alls. Benen har ingen funktion alls i paraishockey så denna sporten lämpar sig för alla olika typer av nedsatt funktion i benen. Allt från måttlig funktion till att vara utan ben.
Lagsport och bra träning med paraishockey
Även för den som inte är intresserad av att tävla i form av att spela matcher så är detta ett perfekt sätt att träna på. Man bygger upp musklerna och behåller styrkan. Det är hela tiden något som händer på planen och båda armarna och bålen är i ständig rörelse.
Hockey är en lagsport och lagsporter är extra roligt då man spelar tillsammans. Man är en grupp som kämpar mot samma mål och man passar runt till lagkamraterna. Det ger en gemenskap som är få förunnat.
Paraishockey är med i paralympics
Paralympics, är som OS fast för funktionsförhindrade. Sporterna modifieras och utövas av personer med olika funktionshinder. Paraishockey är av grenarna som är med i vinter paralympics.
Det är en av de populärare sporterna på hela vinter paralympics. I och med att sporten är så lik vanlig ishockey är det många som känner till reglerna och vet hur sporten går till, vilket gör att man kan hänga med på ett annat sätt. Det är så mycket action hela tiden så om man inte hade vetat om det hade det varit svårt att tro att dessa spelare har en funktionsnedsättning. De tar sig fram över isen snabbare än många med full funktion i kroppen. Det är en minst sagt imponerade sport och det är fullt förståeligt att det är en tittarsuccé.
Även om Sverige har ett bra och stark lag så är det Norge, USA och Canada som har de bästa lagen.