Vad är Paralympics?
Paralympics – De funktionshindrades olympiska spel
Paralympics betyder de parallella spelen och det är därifrån de har fått sitt namn. Det är ett spel som sker parallellt med de olympiska spelen. Paralympics är samma år som vanliga OS och på samma ort. Förut var det uppdelat. För att få vara med och tävla är det olika kriterier som krävs. En funktionsnedsättning av något slag är ett krav för alla sporter. Beroende på vilken sport det är så är det olika krav på vilken funktion som ska vara nedsatt, samt hur pass nedsatt funktion man måste ha. I vissa sporter är det inte lika strikt då man tävlar i olika klasser eller anpassar resultatet efter utövarens handikapp för att få ett så rättvist resultat som möjligt.
Det finns 28 stycken grenar inom de Paralympiska spelen. Det är betydligt fler grenar i sommarspelen än vad det är i vinterspelen. Sommarspelen har 22 grenar medan vinterspelen endast har sex grenar. Många av grenarna är anpassade för att folk med olika funktionshinder och olika grader ska kunna delta i samma sport. Det kan vara att man har olika poäng eller att man får en svårare bana om man inte har ett så avancerat funktionshinder. I Paralympics får man delta om man har en rörelsenedsättning, synnedsättning eller en utvecklingsstörning.
Paralympiska sommarspelen
Sporterna som utövas under sommar Paralympics är badminton, boccia, bordtennis, bågskytte, bänkpress, cykling, fotboll 5 A Side, friidrott, fäktning, goalball, judo, kanot, ridning, rodd, rullstolsbasket, rullstolsrugby, rullstolstennis, simning, sportskytte, sittande volleyboll, taekwondo och triathlon.
Sverige brukar i regel vara bättre i de olympiska vinterspelen i och med att vi har långa vintrar i Sverige som gör att många utövar vintersporter. Men i de Paralympiska spelen så är det så många fler sommarsporter att det har blivit svenskarnas huvudnummer.
Ett riktigt stort år för Sverige var sommarspelen 1984 där idrottarna vann hela 160 stycken medaljer. Vid nästa sommarspel, 1988, var det också över 100 medaljer. 103 stycken för att vara exakt. Det är väldigt många, speciellt för ett så litet land som Sverige. Sedan har det tyvärr bara blivit färre och färre medaljer. Detta kan jämföras med de tio medaljer som Sverige vann i det senaste sommarspelet 2016.
Paralympiska vinterspelen
Vintersporterna är rullstolscurling, kälkhockey / paraishockey, alpin skidåkning, längdskidåkning, skidskytte och snowboard. De olika sporterna delas upp för att alla ska kunna vara med. Till exempel så finns det tre olika klasser att tävla i längdskidåkning. Stående, sittande och synskadade. Att dela in sporten på detta sätt bjuder in alla och gör det mer rättvist.
1976 var Sveriges bästa vinterspel, och det var på hemmaplan i Örnsköldsvik. Då tog Sverige 20 medaljer och rankades fyra. Som minst har Sverige tagit en medalj i Paralympiska vinterspelen och det var 2006 i Turin.
Handikappskidåkning – en av de största parasporterna i Sverige
Skidåkningen överlag är stor i Sverige, men även handikappskidåkning. Här kan man delta om man har ett rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning. De som har rörelsehinder sitter i en sitski eller skicart och de som har en synnedsättning har en ledsagare för att sporten ska kunna ske på ett säkert sätt.
Resultaten eller sporten anpassas efter handikapp
För att det ska vara på så lika villkor som möjligt så anpassas resultaten i de olika sporterna på olika sätt. I skidåkning till exempel så går klockan olika snabbt beroende på hur grav nedsättning den tävlande har. Plus att de tävlar på tre olika sätt.
I goalball anpassas inte resultaten, men däremot så har alla spelare ögonbindel på sig så att alla tävlar på samma villkor. I rullstolsrugby så har de olika tävlande olika poäng beroende på hur pass nedsatt funktion de har. Det är många olika sätt som tillämpas för att optimera sporten för alla typer och grader av funktionsnedsättning.
Paralympics 2018 I Sverige
Paralympiska vinterspelen 2018 hölls i Pyeong Chang. Sverige kammade hem en medalj, ett silver, vilket var det sämsta resultatet på över tio år. Det bästa resultatet Sverige har haft de senaste tio åren var sommarspelen i Beijing 2008. Då kom de Paralympiska idrottarna hem med hela fem guldmedaljer, tre silver och fyra brons. Detta var ett riktig bra år får Sverige och det blev totalt tolv medaljer.